opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szachu
    Rider
    • 2009
    • 639
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Widać, że w testach ADAC przez kilka lat była jako "bardzo polecana". A tu "fahofcom" z Motoru test nie wyszedł. Może mieli przeleżane opony?!

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Zamieszczone przez szachu
      Może mieli przeleżane opony?!
      Nie przeleżane, tylko "w promocji" :lol:

Promocja często i gęsto wygląda tak, że płacisz za 3 a 4-ta opona jest gratis (inaczej mówiąc dają zniżkę 25%). potem 3 opony biorą z jednej kupki, a ostatnią z innej, takiej której trzeba się pozbyć, bo zalega od kilku lat.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• makaweli
        Classic
        • 2009
        • 10

Planuje zakup : Firestone Tz300 205/55/R16 91 H, w testach ADAC 2009 była oceniona dość wysoko, może ktoś ma bądź też miał takie?

Komentarz

• Sev
          L&K
          • 2007
          • 1295

Pytanie z branży, zawsze kupowałem opony w Netcar.pl ale wiadomo, cena czyni cuda i czy może ktoś z Was kupował w sklepopon.pl i może podzielić się uwagami odnośnie samego skelpu, ew. reklamacji itp?

Dzięki za info
          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

słuchajcie, bo jestem w szoku :szeroki_usmiech wczoraj w nocy :lol: założyłem sobie letnie kółka, te moje GY F1 Asymmetric co to się tak nimi podniecam nieustannie i przy ~370Nm oraz temperaturze powietrza 15 stopni... mam 100% trakcji :!: :!: :!:
            myślałem, że poprzednie 300Nm po prostu nie potrafiło tym zamielić, a okazuje się, że efjedynki i 370ciu dają radę
            nie sposób na wszystkim jeździć i może są lepsze gumy, ale te naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem :idea:
            jest super :diabelski_usmiech

(ale zamula na 17 :?
            a tak myślałem, żeby nie robić programu przed przekładką :lol: :wink
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

Zamieszczone przez szkoda
              słuchajcie, bo jestem w szoku :szeroki_usmiech wczoraj w nocy :lol: założyłem sobie letnie kółka, te moje GY F1 Asymmetric co to się tak nimi podniecam nieustannie i przy ~370Nm oraz temperaturze powietrza 15 stopni... mam 100% trakcji :!: :!: :!:
              myślałem, że poprzednie 300Nm po prostu nie potrafiło tym zamielić, a okazuje się, że efjedynki i 370ciu dają radę
              nie sposób na wszystkim jeździć i może są lepsze gumy, ale te naprawdę mogę polecić z czystym sumieniem :idea:
              jest super :diabelski_usmiech

(ale zamula na 17 :?
              a tak myślałem, żeby nie robić programu przed przekładką :lol: :wink: )
              szkoda, cieszymy się z Tobą :lol: .
              Kapcie 225 mają wyższą przyczepność niż zimowe 205 (pamiętam Twoje zdjęcia zimowych 16-ek ATT :szeroki_usmiech ), więc i trakcja przybyła, w końcu 15 stopni to już normalna temp. dla letnich opon, a że zamula ... to też normalne skoro opory toczenia wzrosły.
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• Nabuch
                Drive
                • 2009
                • 65

Zamieszczone przez Sev
                Pytanie z branży, zawsze kupowałem opony w Netcar.pl ale wiadomo, cena czyni cuda i czy może ktoś z Was kupował w sklepopon.pl i może podzielić się uwagami odnośnie samego skelpu, ew. reklamacji itp?
                Ja jakoś jestem negatywnie nastawiony do sklepów internetowych. Jest jasna sytuacja co do opinii o sprzedawcy. Szukam teraz Kleberów Dynaxerów HP3 i większość jest przełom 2009/10 a chcę z 10 . Na allegro pod groźbą negatywu dobrzy sprzedawcy od razu piszą jakie są szanse na zakup konkretnie tego rocznika . Oczywiście jak komuś nie zależy to negatyw nie robi na nim wrażenia...

A tak pobocznie to jeździł już ktoś na tej oponie? Trochę mnie martwi że to jest tegoroczny model i może być różnie...no ale chyba jakiś cudów nie będzie.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Andys
                  szkoda, cieszymy się z Tobą .
                  Kapcie 225 mają wyższą przyczepność niż zimowe 205 (pamiętam Twoje zdjęcia zimowych 16-ek ATT ), więc i trakcja przybyła, w końcu 15 stopni to już normalna temp. dla letnich opon, a że zamula ... to też normalne skoro opory toczenia wzrosły.
                  wiesz... jakby to powiedzieć... to nie są moje pierwsze dziewicze doświadczenia z siedemnastkami :lol:
                  nie dziwi mnie to, że trakcja przybyła i że zamula, ale dziwi mnie ILOŚĆ trakcji jaka się pojawiła, na Falkenach ziex 512 było jej tyle co na zimowych savach w rozmiarze 15 :lol:
                  mówię, tylko o tym konkretnym modelu opon, bo już zapomniałem jakie są fajne i też nie miałem okazji testować ich z nowym setapem a nie spodziewałem się, że będzie AŻ TAK dobrze
                  a przesiadłem się z zimowych 15, 16 na lato i zimę to w drugim samochodzie.

[ Dodano: Sob 27 Mar, 10 09:15 ]
                  Zamieszczone przez Nabuch
                  Jest jasna sytuacja co do opinii o sprzedawcy.
                  nie rozumiem :roll:
                  w netcar miałem zawsze wiarygodną informację co do daty produkcji i pochodzenia opon, od dłuższego czasu się tam zaopatruję, chociażby w ciągu ostatniego roku kupiłem tam ze 4 komplety.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Andys
                    Elegance
                    • 2007
                    • 762

a przesiadłem się z zimowych 15, 16 na lato i zimę to w drugim samochodzie.
                    Czyli odczułeś zamulenie po przejściu z zimowych 15-ek na letnie 16-ki ??, dobrze zrozumiałem? :roll: . W końcu zdecydowałem się na kupno felg 15-ek na lato i zajeżdżenie nowych letnich opon, później felgi pójdą do zimówek, a na lato kupię koła 16-ki, ale żal byłoby mi żegnać część z małego, ale "rasowego" stadka mustangów :wink:
                    Pozdrawiam,
                    Andys

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez Andys
                      Czyli odczułeś zamulenie po przejściu z zimowych 15-ek na letnie 16-ki ??, dobrze zrozumiałem?
                      nie, 15->17, ale mam duży moment, więc u Ciebie 195->205 bez zauważalnych strat się IMO nie obędzie, ale może przynajmniej nie będziesz mielił

[ Dodano: Sob 27 Mar, 10 09:23 ]
                      Zamieszczone przez Andys
                      żal byłoby mi żegnać część z małego, ale "rasowego" stadka mustangów
                      no właśnie, pod tym względem akurat węższa guma jednak jakąś zaletę ma
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Nabuch
                        Drive
                        • 2009
                        • 65

nie rozumiem :roll:
                        w netcar miałem zawsze wiarygodną informację co do daty produkcji i pochodzenia opon, od dłuższego czasu się tam zaopatruję, chociażby w ciągu ostatniego roku kupiłem tam ze 4 komplety
                        Nie pisze że netcar bo nie znam sklepu ale są sklepy niezrzeszone w żadnym portalu opiniującym które wciskają klientom 2 letnie opony ...a i zrzeszone tak czasem robią.

Komentarz

• MrOwA
                          Drive
                          • 2010
                          • 64

Witam
                          Niedawno nabyłem Octaviankę i muszę zakupić nowe opony letnie. Limit cenowy to ok 260zł/szt (to już górna granica). PRzeglądałem różne testy jednak nie mogę się zdecydować. Czytając ten wątek też nie ma jednoznacznych wskazówek.
                          Rozważam następujące 205R16/55: Pirelli P7 (widziałem że są jeszcze jakieś Cen...), Dunlop Sport Fastresponse, Goodyear Excellence.
                          Może polecicie coś innego sprawdzonego? Będę bardzo wdzięczny. Chcę je nabyć w tym tygodniu.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez MrOwA
                            Czytając ten wątek też nie ma jednoznacznych wskazówek.
                            no bo takich być nie może w subiektywnych ocenach, ja na przykłąd pojechałbym pewnie z tym:

nie trzymam się ślepo ceny bo na pewno można kupić taniej.
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mariu_sz
                              Rider
                              • 2009
                              • 320

No to i ja dorzycę swoje 2 grosze, jeżeli ktoś lubi ciszę to odradzam Bridgestony Potenza RE050, dzisiaj pierwsza przejażdżka po zmianie na letnie i jestem nie miło zaskoczony jeżeli chodzi o hałas, w porównaniu do zimówek UG7+ to jest normalnie masakra, chociaż muszę przyznać, że "prowadzą się" rewelacyjnie. Rozmiar 225/45 R17 i dzisiaj na mokrej nawierzchni autko jechało jak po szynach.
                              Mariusz
                              --------------------------
                              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• czernobyl
                                L&K
                                • 2008
                                • 1276
                                • Octavia III (5E3)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

to ja chciałbym dorzucić, że w rozmiarze 195/65/15 świetnie sprawują się uniroyal'e rainexpert - w cenie 700/komplet są naprawdę gut. ani na suchym ani na mokrym nie ingerował jeszcze abs; ruszanie tez przestało być problematycznie - oby opony przy połowie tego bieżnika też były tak samo fajne; jak na alegro: polecam

Komentarz

• makog
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 345

czernobyl a jak z głośnością tych oponek, bo też musze kupić letnie opony, ale szukam czegoś cichego.
                                  http://www.wimeb.markomp.net
                                  Już nie moja Skodzina
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• Jarek_wawa
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 283

Zamówiłem wreszcie Turanza 300er 205/55/R16.
                                    Sklep zupełnie mi nie znany: opona.pl (najniższa cena).
                                    Mają być z 2009 r.
                                    Jak przyjdą i je zamontuje to dam znać.

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

makog, trudno mi narzekać, szum powietrza z niewygłuszonych drzwi w O1 zagłusza wszystko inne serio - jest OK, opon nie słyszę również przy otwartych oknach i szyberdachu

Komentarz

• Sev
                                        L&K
                                        • 2007
                                        • 1295

Ostatecznie kupiłem Potenzy RE050A 205/55R16 91W w Netcar.pl , dogadałem się z mini do ceny, oponki z data produkcji 0310 więc ze stycznia tego roku, profi sklep i profi obsługa. Faktycznie już 5 kompletów opon u nich kupiłem. Osobiście polecam.

Jednak wolę te kilka złotych dopłacić czasem i mieć święty spokój.
                                        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• MrOwA
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 64

A jak się ma FULDA Carat Progresso do tego uniroyala? Musze jakoś zmieścić się w budżecie 1100pln/kpl. I narazie jestem w kropce

Komentarz

• tomil
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1179

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                                            Sklep zupełnie mi nie znany: opona.pl (najniższa cena).
                                            Mają być z 2009 r.
                                            Jak przyjdą i je zamontuje to dam znać.
                                            Kupiłem te oponki w sobotę. Zakład na ul. Życzliwej (tarchomin) ma je w dość przystępnej cenie (270 PLN/szt). Data produkcji 06/10 (wg. młodego pracownika to czerwiec 2010 :wink: ).

Trudno na razie coś powiedzieć oprócz tego, że wyglądają całkiem przyzwoicie i mają wileki rant ochronny. Dopiero na mokrym się zobaczy.
                                            It doesn't matter what we're losing
                                            It only matters what we're going to find!

Komentarz

• aldam
                                              L&K
                                              • 2006
                                              • 1036

MrOwA,

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                                              Zamieszczone przez tomil
                                              Kupiłem te oponki w sobotę. Zakład na ul. Życzliwej (tarchomin) ma je w dość przystępnej cenie (270 PLN/szt). Data produkcji 06/10
                                              Również polecam.

BTW Jeżeli głośność ci nie przeszkadza to z fuldy też będziesz zadowolony. Ja byłem (z wyjątkiem głośności).
                                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Jarek_wawa
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 283

tomil, to dobra cena.
                                                Gdybym wiedział to bym tam podjechał i kupił, no ale trudno.

Komentarz

• RomanB
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 37

A co myślicie o tych Dębica FURIO 205/55R16 91 V Warto?!
                                                  Moja Skoda
                                                  http://picasaweb.google.pl/117415647...29499134195042

Komentarz

Pracuję...